Thomas Dam Vin
Thomas Dam – Gilly les Citeaux Bourgogne
Efter en rejse til Nord-Rhône i 2015, hvor jeg besøgte Domaine Clape og flere andre domainer, blev jeg igen forelsket i dette skønne vinområde. Dagen sluttede med et besøg hos Vincent Paris i Cornas. Vi besøgte hans marker, og på toppen af Cornas stødte vi på Lieu-dit Chaban. Vincent fortalte, at denne mark var den sidste i området til at modne, og den blev altid brugt til at friske de noget mere kraftige vine op i deres “Cornas”-udgave.
Jeg blev forelsket i marken, og jeg lavede en aftale med ejeren om at høste netop fra denne mark. Første høst var i 2016, og der er siden blevet lavet otte årgange, med den niende på vej.
Vinen bliver lavet uden brug af sulfitter inden gæring, altid med hele klaser. Vinen laves på én 500 l foudre og én barrique, med en produktion på 864 flasker.
I 2015 havde jeg min første høst hos Domaine Mark Haisma i Gilly les Citeaux, og jeg hjalp også til i 2016, før min høst i Cornas. Ligesom jeg elsker Cornas, har jeg også et stort forhold til Bourgogne. Jeg har igennem 23 år været vinimportør i Danmark og arbejder med de bedste små huse verden over, som jeg alle har besøgt og kender personligt.
I 2017 lavede jeg min første vin, som kom fra 14 rækker Côte de Nuits Villages fra Les Retraits – to fade. Siden hen er det gået stille og roligt fremad, med en produktion på i dag 2000 flasker fordelt på fire vine. I 2023 kommer der en ekstra vin, Aligoté VV, fra over 100 år gamle stokke.
Jeg har samme tilgang til alle vine – de røde vine laves, hvis muligt, altid med hele klaser, naturlig gæring, infusion frem for ekstraktion, ingen brug af sulfitter inden gæring, minimal remontage, ingen omstikning af fade. Alle fade er brugte barriques på 225 l. Vinene tappes uden filtrering og klaring og reguleres med en smule sulfitter ved flaskning.
Enkelt og simpelt.
Alle vine høster vi selv, og alle marker er økologiske.
- 2022 Thomas Dam Pernand Vergelesses 1er Cru En Caradeux Bio Blanc – Høstet før kl. 09 om morgenen, baseret på pH-værdi og smag, ikke sukker. Presset i en Vaslin-presse, vildgæret på fade, tappet uden filtrering og klaring. Vinstokkene er over 40 år gamle.
- 2022 Thomas Dam Côte de Nuits Villages Lieu-dit Les Essards – 30 år gamle vinstokke, naturlig gæring, 100 % hele klaser, minimal brug af fade og sulfitter.
- 2022 Thomas Dam Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Lavières – 15 år gammel mark, naturlig gæring, 100 % hele klaser, minimal brug af fade og sulfitter.
- 2022 Thomas Dam Cornas Lieu-dit Chaban – Naturlig gæring, 100 % hele klaser, minimal brug af fade og sulfitter.